I og med at vi følger opp alle våre pasienter nokså tett etterpå, så har vi gjennom mange år erfart, at de aller fleste har lite til helt moderate postoperative smerter. Vi har kontinuerlig fokus på forbedring av våre metoder, herunder også måten vi gir narkose på samt forebygger og behandler smerte.
Konseptet går i korthet ut på å gi medikamenter før og under inngrepet, som forbygger hevelse og smerter til et minimum når pasienten våkner opp av narkosen. Deretter er det aktiv håndtering av smerte tidlig, på postoperativ avdeling, hvor våre erfarne sykepleiere samarbeider tett med anestesilege/anestesisykepleier.
Veldig sjelden opplever vi da at pasientene har sterke smerter eller kvalme. Pasientene beskriver det mer som ømhet, press og stramming enn som skarp smerte. Pasientene våre er tidlig mobiliserte og spiser et lite måltid før de reiser hjem. Når pasientene kommer hjem har de med seg et medikament som demper hevelse og smerte samt Paracetamol som tas til faste tider. I tillegg har de fått med noen tabletter med morfinliknende medikament (sterkere smertestillende) som kan tas ved behov. Under halvparten har behov for sterkere smertestillende
Vi ville være enda sikrere og foretok derfor en spesifikk brukerundersøkelse for å tallfeste dette. Umiddelbart etter inngrepet anga 7 % av pasientene at smerten var over 7, på en numerisk smerteskala fra 1 til 10 (NRS, numeric pain rating scale). Undersøkelsen viste dessuten at 48 % hadde mindre smerter enn forventet, 36 % som forventet og 16 % større smerter enn forventet. Smertevarighet var for de fleste relativt lav, 32 % hadde smerter 1-2 dager, 50 % i 3-5 dager mens 18 % hadde smerter og ubehag som varte mer enn en uke. På tross av oppløftende tall, er vi i samarbeid med våre meget erfarne anestesileger og anestesisykepleiere aktivt i gang med å forsøke å krympe andelen av pasienter som opplever sterke smerter. Endel av våre litt større inngrep vil medføre endel smerter og ubehag utover en uke.
Vi arbeider hele tiden for at kirurgiske inngrep på Fornebuklinikken skal være trygge og medføre så få plager og komplikasjoner som mulig.