Omega- 3 produseres ikke naturlig i kroppen og er derfor et næringsstoff man selv må tilføre gjennom kosten. Vi vet alle at omega 3 er bra for oss, men hvorfor er det så viktig å sørge for tilstrekkelig tilskudd denne fettsyren?
Helsefordelene med omega-3 er mange og fettsyren anbefales blant annet for å opprettholde tilfredsstillende hjernefunksjon, hjertefunksjon, et godt syn, normalisere triglyseridnivåer i blodet og holde et tilfredsstillende blodtrykk. Forebygging av høye triglyseridnivåer er nødvendig da forhøyede nivåer kan gi økt risiko for hjerte og karsykdom. Nyere studier, blant annet fra forskere ved University of Guelph i Ontario viser også at omega-3 kan bidra til å redusere risikoen for brystkreft hos kvinner.
Omega-3 er essensielt for alle kroppens celler, derav også hud og hårcellene. En økt mengde omega-3 fettsyrer i cellemembranen gjør at cellene får en smidigere struktur. Huden blir dermed mykere og holder bedre på fuktigheten. Omega-3 beskytter også huden mot skader fra UV stråler, da fettsyren øker produksjonen av kollagen og elastin som holder huden frisk og ungdommelig. Forskning viser dessuten at et jevnt inntak av omega-3 gjør at huden ikke vil bli så lett solbrent.
Den beste kilden til omega-3 er fet fisk som laks, sild, ørret, makrell, ansjos og sardiner, samt krepsedyr som reker. Dersom du ikke spiser fisk minst to til tre dager i uken tilsvarende 300 til 450 gram anbefales kosttilskudd. Gravide og ammende bør ta tilskudd av omega-3 for normal utvikling av øyne og hjerne hos barnet.
Viktig informasjon til deg som skal ha kirurgisk behandling
Dersom du planlegger kirurgi må du avslutte bruk av omega-3 tilskudd 1 uke før operasjonen, og avvente til 1 uke etter behandlingen. Grunnen til dette er fordi omega-3 virker lett blodfortynnende.