Mange tenker på plastikkirurgi som en metode for kun å forbedre utseendet. Flere av inngrepene vi utfører på Fornebuklinikken forbedrer både utseendet og gir bedre funksjon eller helse. Mageplastikk er et slik inngrep.
Rectus diastase betyr at de to rette magemusklene er glidd fra hverandre i midten. Det kan skje i forbindelse med graviditet og fødsler, vektfluktuasjon eller arv.
De vanligste symptomer som beskrives ved rectus diastase er bulende mage og svekket styrke i magemuskulaturen/ kjernemuskulaturen samt ryggplager. Vitenskapelige undersøkelser viser at øvelser/trening ikke har effekt på å få musklene sammen igjen og lite effekt på forbedring av symptomene (ref.). Flere undersøkelser viser økt følelse av styrke og mestring hos pasienter etter midtlinjereparasjon, men det vært vanskelig å vise noen konkret målbar effekt (ref.).
På Fornebuklinikken har vi de siste 14 årene reparert midtlinjen (sydd sammen magemusklene) hos nesten samtlige av de 3000 pasienter som er blitt operert med mageplastikk. Målet med full mageplastikk er som regel å fjerne overflødig fett og hud, og stramme opp. Men for å få et finere resultat syr man også sammen musklene (reparerer diastasen). Resultatet blir en flatere mage,
les om mageplastikk her.
Vi har tidligere, i møte med pasientene, fokusert mest på deres ønske om å bli kvitt en bulende mage og løs hud. Men, når man spør pasientene, så har de aller fleste erfaring med at mageøvelser og ulike trenings former ikke har gitt noen forbedring hverken på bulende mage eller styrke. Mange har lave ryggplager.
Vi har foretatt en mindre
brukerundersøkelse for å tallfeste effekten av midtlinje reparasjon, som viser at 88 % fikk flatere mage, 80 % fikk bedring av sine ryggplager og 90 % fikk følelsen av bedre styrke ved trening og fysisk utfoldelse.
Konklusjon: Pasientgruppen som har fått utført mageplastikk med oppstramming av midtlinjen er blant de mest fornøyde vi har. Nesten samtlige opplever økt styrke og utholdenhet samt færre ryggplager.