Peelinger brukes for å behandle sol og aldringskader i huden gjennom å stimulere kroppens egen tilhelingsrespons på et kontrollert traume/skade. Vi gjør dette ved bruk av laser og ved bruk av kjemiske væsker. Ved å øke effekten på laseren, eller styrken og virketiden av den kjemiske peelen, vil vi beregne hvor dyp hudskaden blir. Peelinger klassifiseres derfor etter hvor dypt ned i huden de går -overfladiske, medium dype- eller dype peelinger.
Målet med peelinger er altså å fjerne en forutbestemt tykkelse av solskadet eller aldringspåvirket hud, slik at normale mekanismer for sårtilheling skal erstatte det med ny, fersk hud. Prosessen skaper nytt kollagen, nytt elastin, (elastiske fibre) reorganiserer bindevevet, og lager nytt friskt hornlag i huden. Resultatet blir en fortykkelse av hornhuden, jevnere fordeling av pigmentceller, og en økning i hudvolumet. En peel vil derfor redusere rynker, forbedre pigmentforstyrrelser og gi en generell hudforyngelse. Når peeler brukes med rett indikasjon, med god teknikk og i korrekt dose for det de skal behandle, har de vist seg å være et veldig godt verktøy for å forbedre glød, tekstur og hudkvalitet. For tiden er peelinger den tredje vanligste ikke-kirurgiske estetiske prosedyren i USA, etter botox og filler.
De overfladiske peelene er vanligst, og trekker kun ned i de ytre lag der horncellene er. Da forbedres inflammatoriske tilstander som acne og rosacea, og overfladiske pigmenter. Huden får en friskere glød og tekstur. Rynker vil ikke bedres av en overfladisk peel, da årsaken ligger dypere i huden. Derfor er ikke disse særlig egnet for å forbedre hud med aldringstegn eller solskader. Disse peelene er trygge, tilheler raskt (1-3 dager) og kan brukes flere ganger i året. Ofte brukes de sammen med medisinsk hudpleie. Potensielle side-effekter kan være pigmentforstyrrelser, kløe, smerter og mild flassing.
De middels dype peelene trekker litt dypere ned i huden, der de dypere pigmentforstyrrelsene og de overfladiske rynkene ligger. Tilhelingstiden er litt lengre (4-7 dager). Potensielle bivirkninger er pigmentforstyrrelser, infeksjoner, arr, kviseutbrudd, og flassing i større flak.
En dyp peel går enda dypere ned i lærhuden, der utgangspunktet for de dype rynkene ligger, og der området for reell hudoppstramming kan foregå. De brukes som regel kun ved uttalte rynker og solskader, og der man også ønsker en generell oppstramming av huden. Tilhelingstiden der man flasser er 6-14 dager, og man er lett rosa i huden 1- 2 måneder etter peelen. I den tiden man er rosa, produserer huden kollagen, elastin og friske bindevevsprodukter. Omfanget blir derfor en betydelig forbedring fordi produksjonstiden er lang. Potensielle bieffekter er pigmentforstyrrelser, infeksjoner, kviseliknende sår, og det er beskrevet hjerterytmeforstyrrelser. (Dette gjelder de eldre phenolpeelene)
Felles for alle peeler er at man bør forbehandles med medisinsk hudpleie, og etterbehandles med solbeskyttelse. Et vedlikehold med medisinsk hudpleie vil alltid forsterke effekten, og er noe vi anbefaler alle som vil holde huden frisk.