Man forsøkte å utvikle metoder for fjerning av fett og fettsuging allerede på 1920-tallet, men metodene var dels risikofylte og resultatene varierte. I slutten av 70-årene utviklet de franske kirurgene Illouz og Fournier en fettsuging med butte sugekanyler. Man kunne fjerne fettvev og utføre fettsuging uten å forårsake særlig blødning eller skade på nerver. Pasientene hadde lite plager og kom seg raskt etter inngrepet med fettsuging. Til forskjell fra slanking med mosjon og diett, kom ikke fettet tilbake igjen etter fettsuging. Metoden ble kalt liposkulptur (lipo=fett) eller liposuction på engelsk. Kirurger fra hele verden reiste til Frankrike for å lære seg kunsten om fettsuging fra disse to. I USA ble metoden først kjent i 1982.
Fornebuklinikken var den første klinikken i Nord-Europa som startet med liposkulptur ( fettsuging, figurforming ) i 1983. I den perioden var Fornebuklinikken aktivt med i utviklingen av teknikker og utstyr innen fettsuging, og man var svært tidlig ute med å innføre den nye tumescentteknikken for fettsuging – introdusert av dr. Klein fra USA.
Metoden for fettsuging går ut på å sette inn, under trykk, en blanding av saltvann, bedøvelse og adrenalin (Klein’s solution) til området der fettsuging skal utføres. Fettsuging blir enklere, og man reduserer blødning til et minimum. Fordi blandingen inneholder lokalbedøvelse kan man gjøre fettsuging i sedasjon eller veldig lett narkose. Pasientene opplever minimalt med ubehag og kan reise hjem kort tid etter en fettsuging. Fravær fra arbeidet etter fettsuging er heller ikke nødvendig med mindre man har veldig fysisk arbeid. Da må man beregne noen dagers fravær
På midten av 90-tallet ble det populært med fettsuging ved hjelp av tynne kanyler med ultralyd (Vaser). Ultralydbølger ødelegger fettcellene og gjør det lettere å utføre fettsuging. Lang erfaring med denne metoden har gitt oss god innsikt i fordelene og ulempene ved fettsuging. Metoden brukes for det meste til fjerning av det fettet som sitter hardere, for eksempel i brystene hos menn (gynecomasti) eller over rygg/ryggputer.
Den mest benyttede metoden for fettsuging på Fornebuklinikken er i dag PAL (Power assisted liposuction), som sørger for vibrasjon av den butte fettsugekanylen, slik at man ikke bruker like mye kraft når kanylen suger fettet. Det gir mindre vevsskade og bedre presisjon ved fettsuging.
Viktig! Nye metoder på markedet med stor risiko for alvorlige komplikasjoner.
De senere årene har særlig hudsalonger og såkalte lasersentre markedsført fettsuging med SMART lipo. Metoden ( for fettsuging) markedsføres som enkel lunsjbehandling for fjerning av uønsket fett, uten kirurgi og arr, og i våken tilstand med litt lokalbedøvelse. Denne metoden for fettsuging regnes – av uforståelige grunner – ikke av helsemyndighetene som kirurgi, på tross av at denne metoden for fettsuging i aller høyeste grad er like invasiv som vanlig fettsuging. Metoden for fettsuging går ut på, gjennom små hudsnitt, å føre inn en laserkanyle under huden og laserlyset i tuppen av kanylen brenner vekk fett.
Ofte kombinerer man med å suge ut fettet. Altså, i prinsippet like invasivt som en vanlig fettsuging, med den forskjell at dette ikke er fettsuging som foregår på en steril operasjonsstue, med anestesiovervåking og med steril dekking – som ved all annen kirurgi. Denne formen for fettsuging utføres ofte av leger uten kirurgisk eller plastikkirurgisk utdannelse og er heller ikke regulert av loven om spesialisthelsetjeneste. Metoden for fettsuging markedsføres som mer skånsom enn tradisjonell fettsuging, og med mer hudoppstrammende effekt, hvilket er uriktig. Før- og etterbilder brukes i markedsføringen og bivirkninger og komplikasjoner etter denne formen for fettsuging nevnes ikke. Vi har sett alvorlige komplikasjoner og innvendig harde arrdannelser som følge av laserbrenning av fett og annet vev. Disse arrene kan gi faste ujevnheter som ikke lar seg fjerne eller korrigere siden. Fornebuklinikken advarer mot denne metoden for fettsuging – og vil ikke ta den i bruk. Liknende erfaringer er
rapportert av plastikkirurger i USA.
Viktig: Fornebuklinikken benytter heller ikke eksterne metoder for fettsuging, apparater som føres utenpå huden for å fjerne fett, eksempelvis Coolsculpting, LPG, ultralyd og lignende – på grunn av manglende dokumentert effekt.